I dag er det 30 år siden Hillsborough-tragedien

I dag er det 30 år siden Hillsborough-tragedien. Det som skulle bli glede i Sheffield for Liverpool FCNottingham Forest i The Emirates FA Cup semifinale endte med tragedie, som gikk over til sinne da The Sun ga den følgende onsdagen, under overskriften The Truth (sannheten) det hele og fulle ansvaret på Liverpool-tilhengerne, og beskyldte disse for å ha urinert på politiet, stjålet fra avdøde og angrepet politifolk som skal ha forsøkt å redde tilskadekomne med munn-til-munn-metoden.
Disse påstandene, som skulle vise seg å være blank løgn har skapt stor bitterhet mot avisen. Den daværende redaktøren i The Sun Kelvin MacKenzie måtte i september 2012 beklage avisens rolle i saken. Tragedien førte til at en gransking ble satt i gang, og den såkalte Taylor-rapporten som ble lagt fram i 1990, konkluderte med at hovedårsaken til tragedien var svikten av politikontroll. Rapportens konklusjoner førte til fjerning av ståtribunene ved alle større fotballarenaer i Storbritannia og disse måtte bygges om til å ha kun sitteplasser, samt at gjerdene rundt banene måtte fjernes.
Statsminister David Cameron beklaget i en tale 12. september 2012 til det britiske underhuset den doble urettferdighet som Liverpool-supporterne hadde blitt utsatt for, og påpekte følgende tre feil: at myndighetene ikke gjorde nok for å beskytte tilhengerne, at politiet la skylden på fotballtilhengerne, og at det ble skapt tvil om de første granskningene som ble foretatt.
Personlig husker jeg bildene veldig godt på denne dagen i 1989. NRK hadde rettighetene på engelsk fotball og gjett om jeg gledet meg til semifinalen, på denne tiden var Forest store i cupen med Brian Clough som manager. Scenene var så grusomme at jeg først klarte ikke å forstå hva som foregikk på Hillsborough Stadium.  Tragedien river i sjela og det som er det verste selv om det har gått i 30 år og bokstavelig talt oppførselen til The Sun verre. Helt til 2012 så sto de på sitt at all ansvar og skyld var på Liverpool. 

Er det noe rart det blir bitterhet med en slik oppførsel mot en klubb og deres supportere?
I dag er det altså 30 år siden Hillsborough-tragedien. 96 mennesker ble trampet i hjel. Trykk på linken under kan du se en dokumentar på 2 timer og 22 minutter fra BBC som kom ut i 2016. Sjokkerende, skremmende som beviser på hvor langt tragedien i Hillsborough, Sheffield, England. Mine tanker går til Liverpool FC-supporterne i dag!
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg